Турнир „Чирпанска кама“ 2018

На 4-ти и 5-ти април 2018 г. се проведе XXII-я турнир по футбол за подрастващи „Чирпанска кама“. Тази година организаторите (Община Чирпан) за първи път заложиха на футбол на малки врати и спортното събитие се проведе с деца набор 2006 г.

Общо 8 отбора се впуснаха в двудневната битка, като в група „А“ организаторите поставиха – ФК Червените дяволи (Хасково), ФК Арда 1924 (Кърджали), ФК Арена-запад (Казанлък) и ФК Борислав (Първомай). В другата група бяха ФК Пълдин (Пловдив), ФК Филипов (Казанлък), ФК Димитровград и ФК Яворов (Чирпан).

Без да бъде проведен жребий при формиране на групите и при провеждането на първите срещи в групите се оказа, че някои отбори изтеглиха „късата“ клечка. Така до малкия финал достигнаха ФК Яворов (Чирпан) и ФК Борислав (Първомай), а в битката за 1-во място се впуснаха ФК Червените дяволи (Хасково) и ФК Димитровград. Финалът премина в пълен превес на ФК Димитровград, които спечелиха с 3:0. Същият резултат се постигна в малкия финал, като третото място грабнаха децата от Първомай.

Първите шест отбора в крайното класиране получиха футболни екипи, за останалите два се оказа, че такива липсват. По традиция спечелилия първо място тим взе и дърворезба с чирпанска кама. Връчени бяха и индивидуални награди. Сред гостите на турнира бе г-н Ангел Папазов – кмет на Община Първомай, който връчи няколко отличия. За съжаление тази година никой друг гост освен г-н Папазов не уважи официалната церемония. Това наложи голяма част от общинското ръководство да спасява положението в последния момент, като на помощ се притекоха Председателя на Общински съвет Чирпан, Зам.-кмета на общината, Секретаря на общината, Директор Дирекция, Началник отдел „Култура и образование“, Управителя на Центъра за обществена подкрепа – Чирпан.

За съжаление у зрителите остана горчивия вкус от лошата организация на турнира. За поредна година не бяха положени усилия от страна на Община Чирпан спортното събитие да се превърне в страхотен празник за деца и родители. Липсваше феърплей, останаха огромни съмнения за използване на нередовни състезатели в част от отборите, което и организаторите потвърдиха.

Нашият екип зададе редица въпроси пред г-н Жельо Димитров – ст.експерт в Община Чирпан и главен организатор на турнира.

Ще допълним, че Общински съвет Чирпан в началото на годината определи 4000 лв. за провеждането на турнира.
1. Как се организира футболен турнир за деца?
2. Защо за поредна година турнира се провежда без ясен регламент (пулично оповестен)? Не води ли това до уронване престижа на турнира и до непритятното усещане за „нагласяне“ и/или „претупване“?
3. КОЙ е организационния комитет отговорен за провеждане на турнира? Какво се прави за популяризирането на турнира, привличането на престижни футболни отбори?
4. Как се оповестява публично провеждането на турнира? Как се канят отборите и как се получават заявките им?
5. Има ли феърплей при провеждане на турнира? Защо липсва жребий за определяне на групите? Умишлено ли се допускат до футболни срещи нередовни състезатели и чия е ползата от това?
6. Защо Българския футболен съюз в Стара Загора „скри“ 2 футболни екипа и вместо 8 предостави само 6 на организаторите? Ощетени ли бяха по този начин представителите на класираните на 7-мо и 8-мо място отбори и кога бе разбрано, че екипите ще бъдат само 6?
7. Защо липсваше представител на БФС? (Ако върнем лентата назад ще видим кои видни гости присъстваха..)
8. Как бяха похарчени тези 4000 лв.?

Видео от турнира може да видите – ТУК.

„Чирпанска кама“ е част от историята на ЧИРПАН още повече, че чрез турнира се допринася за популяризирането на града ни.
Не на последно място чрез инициативата се допринася за активния и здравословен начин на живот на подрастващите.